4 Mayıs 2015 Pazartesi

Görünmez "KASK" olabilir mi ?

Bisiklete binen birçok kişinin küçük- büyük ortak derdi kasklar, dirseklikler ve dizlikler. Şu sonsuz tuhaflıkta hareket çeşitlemelerine sebebiyet veren, insanı bisiklete bindiğine pişman eden o kapaklar. Hani bisiklet tepesindeyken birini selamlama olayına hiç girmemek lazım gelen, düşünce kalkması bir dert, düşmeden binmesi ayrı dert olan….

Son zamanlarda dünyanın bazı yerlerinde özellikle şehirlerde bisiklet kullanımının artırılmasına çalışılıyor. Bir sürü insan da bu bisiklet olayını çok ciddiye alıyor. Ama işte insan büyüyor da dertler değişmiyor.
İsveçli 2 endüstriyel tasarımcı Anna Haupt ve Terese Alstin üşenmiyorlar, 7 sene boyunca bu kask olayından nasıl kurtuluruz diye araştırıyorlar. Yüzlerce bisiklet kazası raporu inceleyip bisiklet hareketlerini çalışıyorlar, kafa travması ile ilgili uzmanlarla görüşüyorlar ve  ortaya GÖRÜNMEZ KASK çıkıyor.
Bisikletiniz bir yere çarptığında ya da size çarpıldığında bu kask? arabadaki airbag üslubuyla anında şişiyor ve hem boynunuzu hem kafanızı sarıyor.

Göremediğimiz Işık Türleri

İnsan gözünün görme yeteneği sınırlıdır.
Doğada var olan ışık türlerinden çok az bir kısmını görebiliriz.
Televizyonumuzda kanal değiştirmek için kumandanın düğmesine bastığımızda kumandadan çıkan bir ışık televizyonun alıcısına ulaşır ve kanalın değiştirilmesini veya sesin kısılmasını sağlar.
Bu esnada kumandaya ne kadar bakarsak bakalım herhangi bir ışık göremeyiz.
Öyleyse gözümüzün göremeyeceği ışık türleri olduğunu söyleyebiliriz.
Kumandadan bir ışık yayıldığına ikna olmuyorsanız bunu bir deneyle test edebiliriz.
Kumandanın televizyona çevrilen ön kısmına cep telefonunuzun kamerasını açarak bakın. Kumandanın düğmesine bastığınızda kumandanın ucunda bir ışığın yandığını göreceksiniz.
İnsan gözünün göremediği bu ışığı cep telefonu kamerası algılayarak görünür hale getirmiştir.



Yukarıdaki video da bir kamerayla çekildiği için ışık gözlenebilir. Aynı kumandaya çıblak gözle bakarsak bir ışık göremeyiz.
Göremediğimiz Işık Türleri
Radyo dalgaları: Televizyon ve radyo sinyalleridir.
Mikrodalga:  Mikrodalga fırınlarda kullanılan ışıktır. Bu fırınlarda pişirme ışık enerjisiyle olur.
Kızılötesi Işınlar (İnfraret): Uzaktan kumandalarda, infraret ısıtıcılarda, gece görüş sistemlerinde, termal kameralarda, güdümlü füzelerde, meteorolojide, haberleşmede,  kullanılır.
Mor Ötesi Işınlar (Ultraviyole): Sahte para tanıma cihazlarında, mikroptan arındırma işlemlerinde kullanılır.
X Işınları: Röntgen ve tomografi çekiminde, madde analizinde kullanılır.
Gama Işınları: Radyoaktif silahlarda kullanılır. Yıldız patlamalarında da oluşur.
Işık Spektrumu – Işık Tayfı
Görünür ve görünmez ışığın tamamının yer aldığı sıralamadır.
Aşağıda ışık spektrumunda yer alan ışık türleri gösterilmiştir.

Ülkemizde bulunan sönmüş yanardağlar

Ülkemiz coğrafik yapısına göre çok gelişmiş bir ülke olduğundan bir çok yerinde doğal güzelliklerinden fazlasını bulabiliyoruz. Tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan ülkemizin belirli bölgelerini artık faaliyetini kaybetmiş sönmüş yanardağlar bulunmaktadır. Küçük bir araştırma ile ülkemizde sönmüş olan yanardağların isim listesini çıkardım.

Ülkemizde ki yanardağların hakkında


Büyük ağrı dağı
Küçük ağrı dağı
Süphan
Tendürek
Nemrut
Karacadağ
Erciyes
Melendiz
Karadağ
Hasandağ



3 Mayıs 2015 Pazar

iPodlar şarkı sayısı arttıkça ağırlaşıyor

Araştırmacıların çalışmalarına göre, iPod ve iPhone gibi MP3 çalarların içlerinde ne kadar çok şarkı varsa, ağırlıkları da şarkı sayısına göre artıyor. Boş bir iPod ile dolu bir iPod arasındaki ağırlık farkı sadece 0.4 gram. Testlere göre boş 16GB iPhone 133.2 gram iken aynı modeldeki 3,500 şarkı içeren iPhone’un ağırlığı 133.6 gram.




Köpeklerin bizi anladıklarını mı düşünüyoruz?

İnsanların köpeklerin bizleri anlayıp anlamadıkları hakkındaki düşüncelerini araştırmak adına Pongracz, Miklosi ve Csanyi, Macar köpek sahiplerine anket yaptılar. Köpek sahiplerine köpeklerinin en çok hangi tür seslenmeyi anladıklarını sorduklarında listenin başında köpeğe yöneltilen sorular, birşey yapması için verilen izinler ve bir konu hakkında bilgi verme geldi. Anketin ikinci kısmında ise köpeklerinin emirlere ne kadar uyduklarını sorduklarında cevaplar şu şekildeydi:
• Her türlü koşulda köpekler kendilerine verilen emirlerin yüzde 31’ine uyuyor.
• Köpekler şartlar doğru olduğu zaman, emirlerin yüzde 53’üne uyuyor.

Selfie nedir ? Ne anlama gelir ?

Evet son zamanlarda çığ gibi büyümekte olan Selfie akımından bahsedelim nedir bu selfie, facebook ve twitter gibi sosyal ağlara konu olan ve her geçen gün daha çok büyüyen selfie fotoğraflarından bahsedelim biraz.
Öncelikle Selfie Kelimesinin anlamı nedir ve nereden gelir ?
Selfie,Oxford Üniversitesi tarafından 2013 yılının kelimesi seçilen ve İngilizce sözlüğe eklenen bir kelimedir. 2014 yılında da Türk Dil Kurumu tarafından "selfie"ye karşılık olarak "özçekim" kelimesi kabul edilmiştir.
Selfie Nedir ? Nasıl Çekilir.
Selfie veya özçekim, bir dijital fotoğraf makinesi ya da kameralı cep telefonu ile çekilen oto-portre fotoğrafı türüdür. Bu fotoğraflar genellikle gündelik anlardan ve bir kamera ile yukarıdan kol boyu mesafesinden ya da ayna karşısından çekilmek suretiyle düzenlenir. Selfie olarak çekilmiş fotoğraflar genellikle FacebookInstagramSnapchat ve Tumblr gibi sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılır.

Selfie Yani Özçekim Örnekleri;



Sinema Filmlerinin Detayı Saatler..

   Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü romanını geçenlerde okuma fırsatı buldum. Romanın  isminin güzel olması bir yana roman boyunca böyle bir enstitüsünün kurulması gerekliliğini o kadar güzel betimlenmiş ki insan bir işin gerekliliğine inana dursun çevresindeki kişileri de bunun gerekliliğine bir o kadar rahat inandırabilir. Mevzu bahis keza saatler olur, keza farklı bir olgu. Malum süreç boyunca asıl olan işin gerekliliğine inanabilmek. Bilakis inanmayı bıraktığınız anda karşılaşılacak durum da roman içerisinde detaylıca işlenmiştir.
   Saatleri Ayarlama Enstitüsü bir yana, sinemanın doğuşu sayabileceğimiz dönemlerden (Metro polis 1927 ) bugüne saat ve zaman kavramı sinemanın vazgeçilmez detaylarından biri olmuştur. Bazen sembolik, bazen detay odaklı olarak yakın kadraja konu olan saatler de filmlerin bir parçası. Aşağıda aklıma ilk gelen duvar saatlerini paylaşıyorum. Hangi filmlere ait olduklarını bilen?